כל אדם שמתעסק בספורט, בין אם באופן מקצועי ובין אם באופן חובבני, ודאי יודע על החשיבות שבאכילת חלבון לאחר הארוחה. החלבונים הם תרכובת אורגנית הבנויה מחומצות אמינו, והם מהווים את אבני הבניין של השרירים והרקמות השונות בגופנו. החלבון מצוי בסוגים רבים של מזונות, אבל אילו מאכלים מכילים את כמות החלבון הגבוהה והאיכותית ביותר? כל הפרטים במאמר שלפניכם.
עופות
אם אתם מתעמלים ואוהבים לאכול עוף, אתם די מסודרים. זאת משום שעוף הוא חומר גלם עשיר מאוד בחלבון, במיוחד חזה עוף. כמו כן, מדובר בחומר גלם נגיש, זמין וזול, ואפילו תמצאו כאן מגוון רחב של נתחי עופות ועופות שלמים שתוכלו לשלב בארוחת הצוהריים הבאה שלכם. את העוף תוכלו לבשל בשלמותו או בנתחים, ואופציה חביבה במיוחד למנה עשירה ובריאה אחרי אימון היא להכין קציצות מחזה עוף יחד עם ירקות ועשבי תיבול. מתלבטים לגבי כמות החלבון היומית שמומלצת עבורכם? כדאי להתייעץ עם רופאים או עם תזונאים מומלצים כדי לוודא שאתם אכן צורכים את הכמות היומית הנדרשת, במיוחד אם אתם מתאמנים.
דגים
אין ספק שאחד המזונות החביבים על הספורטאים הוא דג הטונה, המכיל לא מעט חלבון במנה. עם זאת, תוכלו לשלב בתזונה שלכם כל מיני סוגים של דגים, משום שמדובר בחומר גלם שמלא נהדר שיש בו לא מעט חלבון. למעשה, רוב סוגי הדגים יוכלו לספק לכם את כמות החלבון הנדרשת לאחר אימון, לצד ערכים תזונתיים אחרים כמו אומגה 3. לכן, אנחנו מציעים לכם לשלב בתפריט התזונתי שלכם דגים כמו סלמון וסרדינים לצורך הגיוון.
גבינות
מוצרי חלב הם מקור מצוין לחלבון, והם לגמרי יכולים לסגור לכם פינה בארוחות ביניים. אם אתם מרגישים רעב קל בין הארוחות, אנחנו מציעים לכם לאכול גביע של קוטג' 5% שומן או גביע יוגורט, מה שיזכה אתכם בארוחה קלילה, דלה בקלוריות ועשירה בחלבון. כמו כן, גם גבינה צהובה מכילה לא מעט חלבון, כך שכדאי לכם לפנק את עצמכם מדי פעם בטוסט גבינה צהובה בלחם קל וליהנות גם מטעם מושחת וגם מערכים תזונתיים טובים.
ביצים
ביצים הן לא רק חומר גלם נפלא, אלא הן גם בין המזונות הבריאים ביותר שקיימים. חלבון הביצה (החלק הלבן) הוא כמעט כולו חלבון טהור, והביצה כולה מלאה בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון החשובים ביותר לתפקוד התקין והאופטימלי של גופנו. תוכלו לאכול את הביצים כפי שהן מבושלות במים (ביצה קשה) או לטגן אותן במעט שמן ולהכין מהן חביתות או ביצת עין. כמו כן, תוכלו להעשיר מאכלים שונים באקסטרה חלבון באמצעות הביצים, ואפשר להוסיף אותן למוקפצים (כפי שעושים בפאד תאי) או לאורז מטוגן.
שילוב של דגן מלא עם קטניה
חלבון מלא ניתן להשיג בעיקר על ידי צריכת מזונות מן החי. עם זאת, גם חלק מהמזונות הצמחיים מכילים כמויות יפות של חלבון, כמו קטניות, דגנים ואגוזים. אם אתם צמחונים או טבעונים, או שסתם בא לכם לגוון ולהעשיר את התפריט שלכם, אנחנו מציעים לכם לאכול שילובים של דגנים מלאים יחד עם קטניות, מה שיספק לכם כמות טובה של חלבון מלא ואיכותי. שילובים כאלה יכולים להיות, לדוגמה, מג'דרה – אורז מלא עם עדשים.
סיכום
לסיכום, אין עוררין על כך שחלבונים מוכרחים להיות חלק בלתי נפרד מהתזונה של כולנו, ובמיוחד מתזונתם של ספורטאים. אם יש לכם התלבטות בנוגע לסוג החלבון שאתם רוצים לצרוך או לגבי הכמויות המומלצות עבורכם, אנחנו ממליצים להתייעץ עם רופא או עם תזונאי שיעניק לכם את המידע הרלוונטי.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד